LEEUWARDEN - Een 40-jarige man uit Borger (Drenthe) zou op 21 november 2006 met 500 kilometer per uur op de openbare weg hebben gereden.

Althans, dat is volgens zijn advocaat Tjalling van der Goot te lezen in het proces-verbaal dat over de snelheidsmeting is opgemaakt.

Dat bleek vrijdag tijdens het hoger beroep van het Openbaar Ministerie bij het gerechtshof in Leeuwarden tegen twee automobilisten die te hard zouden hebben gereden.

Vrijspraak

De 49-jarige en de 38-jarige verdachte uit IJlst (Friesland) werden eerder door respectievelijk de kantonrechters in Sneek en Assen vrijgesproken.

De processen-verbaal zouden zoveel onduidelijkheden bevatten dat niet is te controleren of de snelheidsmetingen met laserguns correct zijn verlopen.

Hof

Het hof heeft de strafzaak tegen de Drent aangehouden. Het wil graag zelf de agent spreken die de snelheid heeft gemeten.

In het proces-verbaal kan gelezen worden dat de agent 340 meter van de weg stond waar de man met zijn auto op reed.

Getuige-deskundige

Volgens getuige-deskundige Jan Willem Meijering van de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn betekent dit dat de man 500 kilometer per uur heeft gereden.

Feitelijk werd 155 kilometer per uur gemeten, maar hoe verder een agent van de weg staat hoe hoger de snelheid is.

De agent bedoelde in het proces-verbaal waarschijnlijk dat hij op 340 meter van de auto van de verdachte heeft gemeten, maar op of vlak naast de weg stond.

Eis

In de principezaak tegen de Friese automobilist eiste advocaat-generaal Marco van den Broek een boete van 264 euro en een rijontzegging van vier maanden voorwaardelijk.

Volgens raadsman Van der Goot moet hij worden vrijgesproken omdat de metende agent heeft verzuimd zijn positie ten opzichte van de gecontroleerde auto in het proces-verbaal te zetten.

Uitspraak op vrijdag 7 december.