Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Poolse arbeiders hengelen Nederlandse wateren leeg

BILTHOVEN - De tienduizenden Polen die naar Nederland komen om te werken, hengelen in hun vrije tijd de Nederlandse wateren leeg. Uit het hele land trekken hengelsportverenigingen aan de bel bij de overkoepelende organisatie Sportvisserij Nederland.
Door ANP

"De Polen hebben een andere ethiek en eetcultuur en houden zich niet aan de regels", aldus woordvoerder Juul Steyn van Sportvisserij Nederland woensdag. De situatie is zo alarmerend dat de organisatie inmiddels een Poolse vertaling heeft gemaakt van de visvoorschriften.

Controleurs

Verder worden op het hoofdkantoor in Bilthoven controleurs en agenten bijgeschoold om de misstanden op te sporen.

De meeste Nederlandse sportvissers hengelen uit hobby en zetten de vangst weer terug. De Polen vissen vooral uit economisch motief, constateert Steyn.

Misstanden

De problemen begonnen het eerst aan de oostgrens. Volgens Ed Piek van de Hengelsportfederatie Oost verplaatsen de misstanden zich naar de rest van Nederland, omdat de controles aan de oostgrens het eerst werden aangescherpt. "Bovendien zijn laagdrempelige dag- en weekvergunningen vervangen door een jaarlidmaatschap en zijn de visregels vertaald in het Pools en Russisch."

Volgens Piek is het moeilijk vast te stellen of de Polen uitsluitend voor eigen consumptie vangen, of dat zij ook vis verhandelen. Dat laatste gebeurde wel in De Berkel bij Eibergen, waar met een sleepnet vis werd gevangen. Bij de Hengelsportfederatie Oost zijn 76 verenigingen aangesloten met 60.000 leden.

Aanbevolen artikelen