Museum neemt schaamluizen onder de loep (video)

ROTTERDAM - Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam maakt zich zorgen om een nieuwe 'bedreigde' soort, de schaamluis.

Na de grote huismustentoonstelling biedt het daarom vanaf dinsdag plaats aan de grote schaamluisexpositie. "Maar dan in een kleine vitrine", benadrukt conservator Kees Moeliker.

Met een loep zijn daar zes platjes, vijf oude en een versdode, "heel aardig" te bewonderen. Deze beestjes heeft het museum onlangs verworven. De conservator hoopt de collectie nog te kunnen aanvullen.

Leveren

Vooral schaamluizen van overzee zijn welkom. Ondanks de wereldwijde aandacht die het museum met dit verzoek kreeg, ontving het 'slechts' dit aantal. "Kennelijk heet Phthirus pubis niet voor niets 'schaamluis' en weerhoudt dat het publiek ervan ze bij het museum in te leveren", aldus Moeliker.

De soort ontbrak echter tot voor kort in zijn verzameling. Daarom begon het ruim een maand geleden met het verzamelen ervan. "Er zijn sterke aanwijzingen dat de schaamluis steeds minder vaak voorkomt doordat men het leefgebied van dit 0,8 - 1,2 mm grote diertje afscheert of grondig met wax verwijdert. Hoogste tijd om een flinke serie voor de eeuwigheid te conserveren", vond de conservator.

Verzamelaar

Die zoektocht bleek alleen moeilijker dan verwacht. Totdat een verzamelaar vorige week vijf "historische" luizen uit 1949 opstuurde. Deze komen uit een toenmalig psychiatrisch ziekenhuis in Rotterdam. Schaamluizen kwamen in die jaren nog veelvuldig voor.

Een GGD-arts uit Haarlem deed hetzelfde met een "verse", maar wel een beetje verfrommeld exemplaar uit augustus. Deze had ze bij een patiënt met een kriebelend kruis verwijderd. Ze bewaart volgens Moeliker wel vaker insecten die ze bij mensen aantreft. "Gelukkig maar, want de meeste artsen peinzen er niet over een platje uit de haren te plukken."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie