Sinterklaas niet welkom in kerk Malden

MALDEN - Sinterklaas is dit jaar niet welkom in de kerk in het Gelderse Malden. De pastoor van het Heilige Antonius Abt wil niet meewerken aan het sinterklaasfeest. De kerk zou niet veilig zijn voor de kinderen en bovendien zou het bisdom niet achter het feest staan.

"We houden het sinterklaasfeest al 35 jaar in deze kerk en nu horen we ineens dat we niet meer welkom zijn", zegt een teleurgestelde Theo Theunissen van het Sint-Nicolaascomité Malden. Het feest trek jaarlijks achthonderd kinderen en hun ouders.

"We zijn nu aangewezen op het plein voor de kerk, waar weer en wind vrij spel hebben."

Kerkbankjes

De oude kerkbankjes hebben te veel te lijden tijdens de viering en dat kan tot ongelukken leiden, is de lezing van de kerk. De pastoor wil zijn besluit niet verder toelichten. "Hij heeft ons zijn besluit per brief laten weten en wil er niet op terugkomen," aldus Theunissen.

Het bisdom in Den Bosch verwijst maandagmiddag naar een notitie uit 2006 over het gebruik van kerkgebouwen. "De kerk is primair bedoeld voor lithurgische vieringen, gebed en bezichtiging", zegt een woordvoerder.

"Van andersoortige evenementen in kerken zijn wij geen voorstander." Het bisdom constateerde vorig jaar juist een toenemend gebruik van kerken voor andere doeleinden.

Standpunt

De inhoud van de notitie is vorig jaar per brief naar de Nederlandse kerken gestuurd. Dat Sinterklaas een katholiek feest is, doet niks af aan het standpunt van het Bisdom, stelt de woordvoerder.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie