JERUZALEM/DEN HAAG - Nederlandse en Duitse marineschepen voor de kust van Libanon zijn de oorzaak van voortdurende en soms urenlange storingen in het signaal van de populaire Israëlische satellietzender Yes. Dat hebben Israëlische media woensdag bericht.

Het radarsysteem op de schepen verstoort de doorgifte van het signaal. Volgens het dagblad Haaretz is het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om met Nederland in contact te treden over het euvel. De schepen verlenen ondersteuning aan de VN-missie in Libanon. Nederland controleert of er illegale wapentransporten plaatsvinden over zee.

Voorbarig

De Koninklijke Marine liet woensdag weten dat de conclusies in de Israëlische pers wat "voorbarig" zijn. "Er zijn meer schepen met vergelijkbare apparatuur in het gebied", aldus een woordvoerder. Een goed beeld van wanneer de storingen precies plaatshadden en of ze mogelijk met de radar van het Nederlandse schip in verband kunnen worden gebracht, is er nog niet, voegde hij er aan toe.

Instellingen

De zaak wordt verder onderzocht. Op voorhand wordt bekeken of de instellingen van de radarsystemen gewijzigd kunnen worden om een eventuele storing van de satelliet te voorkomen, aldus de zegsman. Mogelijke aanpassingen kunnen alleen gedaan worden als dat operationeel verantwoord is. "We drijven daar niet alleen maar een beetje rond, het is een serieuze missie."

Yes is de enige aanbieder van satelliettelevisie in Israël en heeft meer dan een half miljoen klanten.