AMSTERDAM - Een kunstliefhebster in Frankrijk stond dinsdag terecht omdat zij ervan wordt beschuldigd een schilderij van bijna anderhalf miljoen euro te hebben beschadigd door het te kussen terwijl zij rode lippenstift droeg.

De vrouw zei dat zij 'werd overspoeld door passie' toen zij het schilderij voor de eerste keer in een galerie zag hangen in juni 2007. De dertiger liet al eerder weten dat ze het enorme witte schilderij een dienst had bewezen door het een beetje op te vrolijken met een rode lipafdruk.

Wreedheid

De advocaten van de passionele kunstliefhebster verklaarden dat haar gemoedstoestand ernstig is verstoord. "Onze cliënt werd overspoeld door emoties die zij niet onder controle had. De kus was een 'blijk van liefde'.

Te laag

De rechter in de Franse stad Avignon vond de lipstickveeg een minder geslaagde actie en beschuldigde de vrouw van 'wreedheid', omdat zij het doek heeft beschadigd. Hij legde haar een boete op van 4500 euro.

Blijk van liefde

De eigenaresse van het doek vindt de boete te laag. Zij wil anderhalf miljoen euro voor het schilderij en 33.400 euro voor de restauratie.

In november volgt de uitspraak in de zaak.