AMSTERDAM - De 14-jarige Chelsea Gledhill die deelnam aan een online schoonheidswedstrijd, heeft zichzelf in moeilijkheden gebracht. Om een ronde verder te komen, verstuurde ze bijna tweeduizend sms'jes. Haar telefoonrekening bedroeg daardoor 1.700 euro, terwijl de hoofdprijs 1.450 euro bedroeg.

Dat meldde The Sun maandag. Haar moeder beschuldigt de organisatoren van de Britse Miss Teen Queen-verkiezing nu van uitbuiting van jonge kinderen. Het meisje stuurde met de toestemming van haar ouders een foto van zichzelf op naar de missverkiezing, die bedoeld was voor 13- tot 19-jarigen.

Daarop mocht ze naar Londen voor een fotoshoot en op de website kon er met behulp van sms'jes op de verschillende modellen gestemd worden. Chelsea zat bij de laatste vijf deelnemers, wat vooral te danken was aan de stemmen van haarzelf.

Troostprijs

De jury heeft twee andere meisjes voor de grote finale genomineerd. Chelsea moet het doen met een troostprijs ter waarde van 145 euro.

"Ik ben niet boos op mijn dochter, want ik begrijp waarom ze het gedaan heeft. Ik ben wel razend vanwege van de uitbuiting die ermee gepaard gaat. Meisjes van die leeftijd zijn soms nog naïef en een makkelijk doelwit. Het systeem bevoordeelt de rijken, niet diegenen die de prijs het meest verdienen", aldus de moeder van de Britse Chelsea.

Verantwoordelijk

De organisatie van de Miss Teen Queen-verkiezing voelt zich niet verantwoordelijk. "Chelsea's moeder wist waar ze aan begon toen ze haar dochter liet meedoen. In de laatste ronde beslist een jury wie er uiteindelijk doorgaat, van gesjoemel is dus geen sprake", aldus een woordvoerder.