AMSTERDAM - Een Duitse toerist heeft afgelopen weekeinde in Amsterdam flink wat ophef veroorzaakt toen hij naakt over een drukke weg liep. De verwarde man had vermoedelijk paddo's genomen, maakte de politie maandag bekend.

Het incident gebeurde op de Haarlemmerweg. Een chauffeur reed de toerist klem en hield hem tegen totdat de politie ter plaatse was. Die bracht hem naar een ziekenhuis om bij zinnen te komen.

Incidenten

Het aantal ernstige incidenten met paddo's nam de afgelopen jaren flink toe in Amsterdam. De ambulance moest in 2006 128 keer uitrukken, tegen 55 keer twee jaar eerder. Het zijn vooral jonge, buitenlandse toeristen die onwel worden na het nemen van de drugs. Zo sprong een 17-jarig, Frans meisje in maart onder invloed van hallucinerende paddenstoelen van een brug, waarna ze overleed.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen wil daarom een periode van drie dagen inlassen voor de eerste aankoop van paddo's. Kopers die voor het eerst in een smartshop komen en de hallucinerende paddenstoelen willen aanschaffen, krijgen de drugs pas drie dagen later. In de tussenliggende periode kunnen ze informatie vergaren over de werking ervan.