AMSTERDAM - Een vader heeft zijn 10-jarige dochter drie uur lang met gebonden handen en voeten in een koude rivier in Zuid-China laten zwemmen. Hij zei dat ze trainde om haar droom te verwezenlijken om Het Kanaal zwemmend over te steken.

De 10-jarige Huang Li zwom dinsdag twee tot drie kilometer door de rivier de Xiang. Als een dolfijn voortbewegend gebruikte ze haar gebonden handen als een peddel. Ze zwom met de stroom mee.

Op nieuwsfoto's is te zien hoe Huang Li, in een zwempak met een rokje, na de zwembeurt door haar vader uit het water wordt getild. Haar enkels zijn met touw vastgebonden en haar polsen met een lap stof. Volgens een krantenartikel was haar gezicht blauw van de kou.

Programma

Het meisje, afkomstig uit de stad Zhangjiajie in de provincie Hunan, kreeg het idee om Het Kanaal te gaan overzwemmen nadat ze een programma had gezien op de lokale televisie. ,,Ze kan perfect zwemmen en ze wilde dit per se doen," zei haar vader Huang Daosheng in een telefonisch interview.

,,Huang Li vraagt me elke dag of ze haar doel kan bereiken. Is Het Kanaal breed? Zijn de golven groot?" zei hij. Haar vader, een leraar en zwemliefhebber, begeleidt zijn dochter als coach. Hij zei dat zijn familie niet genoeg geld heeft voor een betere coach.

Zes

Huang Li begon met zwemmen toen ze zes was. ,,Het was niet gevaarlijk omdat ze echt heel goed kan zwemmen. Bovendien zwom ik met haar mee en bleef dichtbij haar. Ik ben een oude vader en houd zielsveel van haar, dus ik zou nooit haar leven in de waagschaal stellen."

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing volgend jaar komt er steeds meer aandacht voor sport in China, een toch al van sport bezeten land. Huang Li's zwempoging is al de tweede keer in de afgelopen maanden dat een jeugdige atleet in het nieuws komt.

Afstand

Afgelopen zomer rende de achtjarige Zhuang Huimin in vijfenvijftig dagen van haar huis op het zuidelijke eiland Hainan naar Beijing, een afstand van 3.560 kilometer. Haar vader volgde haar op een motor. Sommige mediacommentatoren uitten kritiek op de loop omdat het een excessieve inspanning zou zijn voor een jong kind.