Vlaamse krijgt 's werelds eerste 'gps-hond'

BRUSSEL - Een hond die meer is dan een blindegeleidehond, die zijn baasje in opdracht naar het werk, het postkantoor en het café kan brengen. Dat is Tibe, 's wereld eerste 'gps-hond' uit het Vlaamse Bree.

Tibe is de hond van de visueel gehandicapte Anke Janssen (22). Zij liep bij haar geboorte hersenletsel op waardoor ze wel kan zien, maar de wereld ziet als door een koker. Zelfstandig de weg oversteken lukt daardoor niet. Anke kan ook geen afstanden inschatten en geen vaste routes onthouden. Ze heeft grote problemen met begrippen als links, rechts, boven en onder.

Maar leren, studeren en werken op het gemeentehuis in Bree kan ze prima, al moest altijd iemand haar naar het werk brengen. Daar vond haar oogarts een oplossing voor. Asielhond Tibe kreeg een speciale opleiding waardoor het dier Anke op haar commando naar het werk en weer terug kan brengen.

Zelf

Maar ook naar het postkantoor en naar taverne Cambrinus van Anke's oom weet Tibe de weg. "Ik zou het fantastisch vinden als ik er zelf alleen naar toe zou kunnen. Zelf, zelf, zelf. Dat is het belangrijkste!", zegt Anke zaterdag in Vlaamse kranten.

Haar oogarts benadrukt dat Tibe geen blindegeleidehond is, want die wordt gestuurd door de blinde zelf. "Bij iemand met Cerebrale Visuele Inperking (CVI) is het de hond die leidt, want de patiënt heeft geen oriëntatievermogen. Het dier moet dus zelfstandig kunnen beslisen welke route wordt gevolgd. Ook moet het dier z'n baasje kunnen kalmeren als die panikeert door een onverwachte hindernis op het parcours en vervolgens zelfstandig terug naar huis keren."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie