Sauna Vereniging keert zich tegen NK sauna zitten

AMSTERDAM - De Nederlandse Sauna Vereniging keert zich tegen het initiatief van Thermen Holiday in Schiedam om het kampioenschap 'sauna zitten' te organiseren. De vereniging vindt het onverantwoord om mensen op deze manier lange tijd bloot te stellen aan hitte.

"Deze wedstrijdvorm is levensgevaarlijk voor deelnemers, omdat de belasting voor het hart, het vaatstelsel en de longen onaanvaardbaar groot zal zijn, zelfs voor ervaren saunagasten. Het warmteregulatiecentrum in het lichaam wordt door deze activiteit zo ontregeld, dat een plotselinge circulatiestoornis en nog meer ingrijpende gevolgen mogelijk zijn", aldus voorzitter Roel Kamps van de Nederlandse Sauna Vereniging.

Cabine

De bedoeling van het kampioenschap in Schiedam is om zo lang mogelijk in een saunacabine te gaan zitten met een temperatuur tot 110 graden Celsius. De winnaar is degene die het langst in de cabine blijft zitten.

De kampioen in Finland, waar de saunabeleving haar oorsprong vindt, hield het 16 minuten en 15 seconden vol in de 'oven' van 110 graden Celcius.

Gezondheidsrisico's

De Nederlandse Sauna Vereniging laat weten de activiteit af te keuren en ontraadt iedereen hieraan deel te nemen vanwege ,,de zeer grote gezondheidsrisico's''.

De medisch adviseur van de vereniging, dr. N. Cox uit Deventer, geeft aan dat daar waar de saunagang de algemene gezondheidstoestand juist zou moeten verbeteren, dit soort acties de risico's alleen maar extreem zal verhogen.

Wedstrijdseisen

Volgens directeur Sherita Narain van Thermen Holiday zijn er strenge wedstrijdseisen om zo ongelukken te voorkomen. ,,De deelnemers mogen alleen rechtop plaatsnemen, met de onderarmen op de benen en die houding mogen ze niet verlaten. Als dat wel gebeurt wordt men direct gediskwalificeerd. Zo kunnen we tenminste zien of iemand niet onwel wordt'', aldus Narain.

Tegelijkertijd zegt ze dat er ook mensen flauwvallen die gewoon de sauna bezoeken. ,,Dan leg je gewoon een koude handdoek in de nek en hou je de benen omhoog. Dan zijn mensen zo weer de oude.''

Voor alle zekerheid is er zaterdag 13 oktober wel een arts aanwezig om eventueel in actie te komen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie