Duitser brouwt koosjer bier

AMSTERDAM - Een kleinschalige bierbrouwerij in Oost-Duitsland heeft een gat in de markt gevonden: koosjer bier gebrouwen onder supervisie van een rabbijn. De eerste dertigduizend flessen van het merk Simcha, het Hebreeuwse woord voor vreugde, zijn inmiddels over de toonbank gegaan.

Feitelijk kan bijna al het Duitse bier, dat volgens de Beierse voorschriften voor puurheid van bier wordt gebrouwen, koosjer genoemd worden omdat het slechts water, hop, graan en gist bevat. Simcha gaat echter een stap verder en heeft de Berlijnse joods-orthodoxe rabbijn Yitshak Ehrenberg ingeschakeld om het brouw- en bottelproces te overzien en het bier een keurmerk te geven.

Het idee voor het gecertificeerde koosjere bier komt van de joodse organisatie Saksische Vrienden van Israël in samenwerking met Schalom, een joods restaurant in Chemnitz. Zij benaderden de brouwer in Hartmannsdorf in Saksen met het verzoek het bier te gaan produceren.

Simcha

Die leverde daarop een twaalftal brouwsels waaruit het uiteindelijke Simcha-bier werd gekozen. Het resultaat is een lichte pilsener met een alcoholpercentage van 4,9 en een lichtzoete smaak die het midden houdt tussen die van een klassieke Duitse pils en bier uit de VS en Israël.

Sindsdien vindt het bier behalve in Duitsland ook gretig aftrek in andere Europese landen en er is zelfs vraag vanuit Israël en de VS. Een tweede lading flessen met het goudgele nat wordt aan het einde van de maand verwacht.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie