AMSTERDAM - De coach van het 6-jarige Indiase jongetje Budhia Singh, die vorig jaar tot verontwaardiging van velen deelnam aan een ultramarathon, is maandag gearresteerd op de verdenking dat hij het kind heeft gemarteld.

Dit heeft de politie van Bhubaneshwar, de hoofdstad van de oostelijke Indiase deelstaat Orissa, bekendgemaakt.

Coach Biranchi Das werd opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld nadat de moeder van Budhia had verklaard littekens op het lichaam van haar zoontje te hebben ontdekt. Sukanti Singh was eerst enthousiaist over de inspanningen van Das, die Budhia bij zich in huis had opgenomen.

Mogelijk heeft het feit dat Das, naar het oordeel van moeder Singh, het geld dat hij met de duurlopen van Budhia verdiende niet eerlijk met haar heeft gedeeld, haar op andere gedachten gebracht.

Het is bekend dat moeder Singh haar zoontje al eens voor 800 rupee (18 euro) heeft willen verkopen. Das adopteerde hem drie jaar geleden. Budhia's vader was net overleden en moeder Singh was niet in staat hem te onderhouden.

Autoriteiten

Das ontkent dat hij de kleine Budhia heeft mishandeld. Volgens hem zijn de autoriteiten van Orissa, die eerder dit jaar verhinderden dat Budhia in een verzengende hitte zou beginnen aan een ultramarathon van 100 kilometer, de drijvende kracht achter de beschuldigingen. Destijds bestempelde de regering van Orissa de stunt al tot een vorm van marteling.

Vorig jaar nam Budhia deel aan een ultramarathon van 70 kilometer. Hij moest na 65 kilometer met uitputtingsverschijnselen uit de race worden gehaald. Later werd vastgesteld dat Budhia ondervoed was, bloedarmoede had en symptomen van cardiologische stress vertoonde.