DAVIS - Het Amerikaanse bedrijf Moller International wil tweepersoons vliegende schotels op de markt brengen. De zogeheten M200G Volantor werkt als een hovercraft maar stijgt zo'n drie meter op en kan over land, water, sneeuw en obstakels heen vliegen met een maximale snelheid van 160 kilometer per uur.

Volgens het bedrijf is de schotel zo groot als een kleine tweepersoons auto en makkelijk te bedienen. Liefhebbers van een vliegende schotel moeten ruim 65.000 euro op tafel leggen voor een exemplaar.

Het vliegtuigje zweeft net als een hovercraft op lucht en wordt aangedreven door acht propellermotoren die onder het toestel zitten. Het idee van de Volantor is geïnspireerd op de Amerikaanse tekenfilmserie The Jetsons, die van 1962 tot 1982 in de Verenigde Staten werd uitgezonden. Ook in Nederland was deze serie op de buis.

Demonstraties

Voorlopig mogen de schotels alleen vliegen tijdens demonstraties in Californië, maar Moller verwacht dat de Volantor in 2008 wereldwijd gaat vliegen als de licenties rond zijn. Enkele maanden geleden werden proefvluchten gehouden, die op diverse websites te zien zijn.

De schotels kunnen volgens het bedrijf dienst doen als recreatief vervoersmiddel, net zoals boten, sneeuwscooters en hovercrafts. In Nederland is het gebruik van een luchtkussenvoertuig alleen toegestaan met een vergunning in speciaal daarvoor aangewezen gebieden.