ZEEBRUGGE - De visveiling in het Vlaamse Zeebrugge mag een enorme haai niet verkopen. Het ministerie van Landbouw heeft daar een stokje voor gestoken, omdat de vis beschermd is, bevestigde directeur Eddy Landuyt van de veiling woensdag.

De dode reuzenhaai is zes meter lang en weegt bijna 2000 kilo. De veiling van het dier zou een unicum in de geschiedenis van de Zeebrugse visveiling worden.

Maar enkele diervriendelijke Belgische ambtenaren beslisten dinsdagavond, toen ze de lading controleerden, dat van veiling geen sprake kon zijn. Het is verboden deze beschermde reuzenhaaien te vangen en dus ook om ze te verkopen.

Vernietigen

De autoriteiten laten de vis nu vernietigen. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat vissers nog meer van deze haaien, die veel geld waard zijn, 'per ongeluk' vangen. Van het dier zijn enkele monsters genomen, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

Volgens deskundigen gaat het om een Cetorhinus Maximus. Deze reuzenhaai, na de walvishaai de grootste levende vis in alle wereldzeeën, kan tot twaalf meter lang worden.

Net

Het Belgische exemplaar, dat 'slechts' zes meter lang is, werd gevangen in de Keltische Zee tussen tussen Ierland en Engeland. Volgens een van de vissers zwom het dier in een groot net en leverde het een doodsstrijd van bijna vijf uur.

De Zeebrugse visser had in zijn hele leven nog nooit zo'n grote haai gezien.