LONDEN - Vergeet hoekige kaken en stoere mannenpraat. Wat vrouwen echt willen is een man met volle lippen en vrouwelijke trekjes. Dat blijkt uit Brits onderzoek dat woensdag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Persoonlijkheid en Individuele Verschillen.

Onderzoekers vroegen meer dan 400 Britse mannen en vrouwen veranderde foto's te beoordelen van mannelijke gezichten die ze mannelijker of vrouwelijker maakten.

De deelnemers moesten daarna karaktereigenschappen geven aan de gezichten, zoals dominantie, ambitie, en of iemand een trouwe partner of een goede vader zou zijn.

Winnaar

Machomannen kwamen niet als winnaar uit de bus. Het onderzoek gaf aan dat mannelijke types met grotere neuzen, kleinere ogen en dikkere wenkbrauwen werden gezien als minder trouw en als slechtere vader.

Het onderzoek geeft inzicht in wat mensen willen wanneer ze een partner zoeken, aldus psychologe Lynda Boothroyd van de Durham University die leiding gaf aan het onderzoek.

Dominantie

"Mensen associëren mannelijke gezichten met dominantie. Dat is goed voor de evolutie, maar minder handig als partner voor de lange termijn", zei Boothroyd.

Naast vrouwelijke gezichten, was een gezonde uitstraling ook gewild.

Dit gaat in tegen eerdere inzichten die zouden aangeven dat mannelijkheid de beste indicator is van genetische fitheid en immuniteit voor ziektes, aldus Boothroyd.

"Dit laat zien dat gezondheid echt positief is, en mannelijkheid niet."