BRUSSEL - Een Congolese student in België heeft een klacht ingediend bij justitie in Brussel over het beroemde stripboek 'Kuifje in Afrika' van Hergé. De man vindt het album "een belediging voor alle Congolezen", bevestigde justitie dinsdag.

De student, Mbutu Monondo Bienvenu, ervaart het stripverhaal als racistisch en wil een symbolische schadevergoeding van 1 euro van Uitgeverij Moulinsart, dat de rechten beheert. Ook eist hij dat het album uit de handel wordt genomen.

Het parket in Brussel onderzoekt nu of de klacht ontvankelijk is.

Dom

In het stripalbum ontmoet de reporter Kuifje Afrikanen met erg dikke lippen. Ze worden erg dom voorgesteld. Kuifjes hond Bobbie roept tegen enkele zwarten: "Vooruit luilakken, doe er ook eens wat voor!''.

Tekenaar Georges Remi (Hergé) had al eens enkele tekeningen vervangen in latere versies, omdat die te neo-kolonistisch zouden zijn en te dieronvriendelijk.

Historische context

Uitgeverij Moulinsart vindt dat het boek in de historische context bezien moet worden. "Het werk is getekend in een bepaalde tijdsgeest, in 1931'', zegt Marcel Wilmet, woordvoerder van de exploitant van de striptekenaar dinsdag. "De visie die Hergé toen had werd gedeeld door gans België en gans Europa.''

"Als we alles wat we nu racistisch vinden uit de handel nemen, dan zouden we net doen alsof die zaken nooit hebben bestaan'', meent de woordvoerder. "Er zou dan weinig overblijven van alle boeken en films van vroeger.''

Achterhaald

Volgens Wilmet moet iedereen die het album leest zelf beslissen hoe hij of zij het wil lezen. Verder vindt hij de discussie achterhaald. "Deze discussie is al eens gevoerd. We hoopten dat we tegenwoordig met een iets intelligenter mening naar de werken van Hergé konden kijken.''

Schokkend

Dit jaar ontstond nog ophef over het album in de VS en in Groot-Brittannië. In Groot-Brittannië noemde een commissie voor rassengelijkheid enkele delen van het album te schokkend voor kinderen. De uitgever verplaatste het album daarom naar de volwassenenafdeling.