PEKING - Het nieuwste speeltje van de Chinese elite is niet een dure auto of Louis Vuitton handtas, maar de zeldzame Tibetaanse mastiff.

Voor een volbloed van dit hondenras leggen Chinese rijken grif 370.000 euro neer, meldde de Britse krant The Times donderdag. Van het ras bestaan nog ongeveer honderd raszuivere dieren.

Hun waaksheid, trouw, onverschrokken gedrag en zeldzaamheid maakten de Tibetaanse mastiff tot een statussymbool van de Chinese elite om hun huizen te bewaken én om mee te pronken. Begin jaren negentig van de vorige eeuw werd voor eenzelfde hond slechts 150 euro betaald.

Annexatie

De mastiff, ook wel Do-Khyi ('aangebonden hond'), stamt uit de Tibetaanse bergen waar de hond van oudsher de nomaden en hun kuddes beschermen. Het feit dat Tibet tot de annexatie in 1959 door China niet veel werd bezocht, heeft er waarschijnlijk mee te maken, dat het ras zich zonder verdere invloeden kon ontwikkelen.

Ontdekkingsreiziger Marco Polo beschreef de Tibetaanse mastiff ooit als: 'Zo groot als een ezel en kan brullen als een leeuw'. Volwassen honden wegen ongeveer 110 kilo en kunnen twintig tot dertig jaar oud worden.