PIETERBUREN - Eenhoorn, de bok die melk geeft, ontwikkelt zich tot een nieuwe publiekstrekker in Pieterburen. Tot nu toe waren het vooral de zeehondencrèche en wadloopcentra die bezoek trokken.

De bok heeft nu een nieuwe stroom bezoekers uit binnen- en buitenland naar het dorp op gang gebracht, vertelde eigenaresse Annick van Duin woensdag.

Dat de bok Eenhoorn melk produceert bleek ruim een jaar geleden kort nadat eigenaresse Van Duin van Geitenboerij De Duinhoeve in Broek, bij Pieterburen, de bok had gekocht. Het dier maakte deel uit van een grote groep geiten die waren aangeschaft in het zuiden van Nederland. Tot verrassing van Van Duin bleek dat het dier niet alleen twee zaadballen had, maar ook twee uiers waarmee het melk produceert.

Uitzonderlijk

"Waarschijnlijk is deze afwijking veroorzaakt door een storing in de hormonale ontwikkeling en is het geen genetische kwestie. Maar de wetenschap is er nog niet helemaal uit", aldus de eigenaresse. In elk geval is de bok zeer uitzonderlijk: voorzover bekend zijn er in de wereld slechts twee melk producerende bokken. De tweede staat in Argentinië. Bok Eenhoorn ziet er voor een bok tamelijk vrouwelijk uit, en is zeer aaibaar. Maar het dier is wel degelijk ook mannelijk en wordt gebruikt voor het fokken.

In elk geval komen er dagelijks tientallen bezoekers een kijkje nemen bij de bok. "Het is hier een komen en gaan. We hebben nog niet zoveel bezoekers als de zeehondencrèche, maar sinds Pasen is het aantal bezoekers hier gigantisch toegenomen. Daarom heb ik zelfs tweehonderd overalls voor de bezoekers moeten bestellen", aldus Van Duin. Hotel Waddengenot in Pieterburen heeft inmiddels al een speciaal 'bok-arrangement' voor het publiek ontwikkeld.