AMSTERDAM - Dorpelingen in de Chinese provincie Henan hebben jarenlang soep gekookt en medicijnen gemaakt van dinosaurusbotten in de veronderstelling dat het de beenderen waren van vliegende draken, die helende krachten zouden hebben. Dat heeft Dong Zhiming, paleontoloog aan de Chinese academie van wetenschappen, woensdag gezegd.

De dorpelingen groeven de afgelopen twintig jaar zo'n duizend kilo aan dinosaurusoverblijfselen op, en verkochten die als 'drakenbotten' voor zo'n 4 yuan (0.40 euro) per kilo. De botten werden gekookt met andere ingrediënten en soms aan kinderen gegeven als middel tegen duizeligheid en beenkrampen.

Toen de dorpelingen erachter kwamen dat het om de beenderen van dinosaurussen ging, stonden ze tweehonderd kilo voor onderzoek af aan Dong en zijn collega's.

Uitgegraven

In het gebied waar de praktijken plaatsvonden, het district Ruyang in Henan, vonden Dong en andere wetenschappers onlangs de 85 miljoen tot honderd miljoen jaar oude resten van een achttien meter lange plantenetende dinosaurus. Momenteel worden in het gebied, waar veel fossielen van dinosauruseieren worden aangetroffen, nog twee dinosaurusskeletten uitgegraven.