DIJKEN - Dankzij doortastend ingrijpen van Ed Nijpels, commissaris van de koningin in Friesland, heeft de politie maandagavond een insluiper kunnen pakken. Dat bevestigde de provincie Friesland dinsdag.

De vrouw van Nijpels ondekte maandagavond een insluiper in hun woonboerderij in het Friese dorp Dijken. De verdachte man sprong daarop in een gereedliggende boot en vluchtte.

Ed Nijpels aarzelde niet en stapte met twee gealarmeerde agenten in de superspeedboot van zijn buurman. Nijpels, de agenten en de buurman wisten de verdachte na een spectaculaire achtervolging in te halen, waarna de agenten de 28-jarige verdachte uit het Friese dorpje Oppenhuizen konden arresteren.

Boevenvanger

De commissaris deed dinsdag in geuren en kleuren zijn verhaal. Daaruit bleek dat Nijpels ervaring heeft als boevenvanger. "Toen ik fractievoorzitter was van de VVD in de Tweede Kamer heb ik een keer achter een man aangezeten die een radio had gestolen uit de auto van collega Fransen, die nu commissaris in Zuid-Holland is.

Ik ondekte de man op het Binnenhof en heb hem daar onder mijn arm geklemd en ben zo de Kamer ingelopen, maar dat is al twintig jaar geleden", aldus Nijpels.

Barbecueën

Hij zegt niet geschrokken te zijn van de insluiper in zijn huis. "Het enige nadeel was dat we pas twee uur later dan gepland konden gaan barbecueën."