AMSTERDAM - Daklozen in Amsterdam hebben woensdag een brievenbus gekregen in het park waar zij overnachten. Het is de bedoeling dat het contact met de sociale dienst hierdoor soepeler verloopt en de zwervers gemakkelijker een uitkering kunnen aanvragen.

Tien brievenbussen zijn geplaatst door de de belangenvereniging voor drugsgebruikers MDHG. Tot op heden kregen veel daklozen geen uitkering doordat controleurs hen geregeld misliepen.

De daklozen hadden opgegeven dat ze op een bepaalde plaats overnachtten. Wanneer controleurs ze niet aantroffen, werd een uitkering geweigerd.

Struik

Volgens een woordvoerder van de MDHG is lastig te omschrijven bij welke struik een dakloze precies ligt. Bovendien zijn zwervers niet dag en nacht bij dezelfde struik te vinden.

Daarom heeft de vereniging tien brievenbussen geplaatst in verschillende Amsterdamse parken. Wanneer een zwerver niet aanwezig is, kan een controleur een briefje achterlaten in de bus.

Ook moet die een herkenningspunt worden, waardoor het voor de zwerver gemakkelijker is zijn slaapplaats te omschrijven. Het is volgens de MDHG de eerste keer dat daklozen in Nederland een brievenbus krijgen.