AMSTERDAM - Parijs is natuurlijk geen bestemming voor scuba-duikers, maar voor mensen die duiken willen leren is een bezoek aan de Franse hoofdstad dezer dagen toch een aanrader.

Vanaf vrijdag bieden professionele scuba-instructeurs tien dagen lang gratis lessen aan in een verwarmd openluchtbad onder de Eiffeltoren.

De lessen, bedoeld ter promotie van de duiksport, duren een half uur en bestaan uit een demonstratie, een lesje veiligheid en een duik. Duikpakken, scuba-apparatuur en een wegwerphanddoek zijn ter plaatse aanwezig.

Vissen

Het met foto's van tropische vissen verlevendigde zwembad meet vijftien bij vijftien meter en het water is maar 1,20 meter diep - veilig voor beginners en kinderen vanaf 8 jaar, zeggen de organisatoren.

Prachtig

Adrian Carter, een 28-jarige computerprogrammeur uit Nieuw-Zeeland, was vrijdag een van de eerste gegadigden. "Ik kwam hier om de Eiffeltoren te bezoeken, maar dit is beter", zei hij. "Door het water kun je het monument zien. Het is prachtig."

De organisatoren hopen dat zo'n drieduizend mensen van hun lessen gebruik zullen maken, maar het weer werkte met een kille 16 graden Celsius niet erg mee en de meeste mensen bleven op de eerste dag langs de kant staan om te kijken naar de demonstraties van de instructeurs.

Klappertanden

De Engelsman Jonathan Doneley, die zich wel aan een les waagde, sprak van een "geweldige" ervaring, maar zei te hopen zijn volgende duik in de tropen te nemen. "Ik sta nog steeds te klappertanden", zei hij na afloop van de les, zijn lippen paars van de kou.