AMSTERDAM - Een Duitse grap valt goed bij Nederlandse vrouwen. Meer dan een op de vier dames noemt een grap van de oosterburen leuker dan een grap van Britten of Belgen. Mannen daarentegen zien meer in de Britse humor. Belgenhumor eindigde als laatste.

Dit blijkt uit een landelijk, representatief onderzoek onder vijfhonderd Nederlanders van Psychologie Magazine, waarover het tijdschrift in het juninummer, dat woensdag verschijnt, bericht.

Mannen blijker grappiger dan vrouwen. Driekwart van de Nederlanders vindt een man de grappigste persoon in zijn omgeving. Vrouwen zijn wel goedlachs: 57 procent ziet een vrouw het meest lachen. Mannen maken in een relatie ook liever hun partner aan het lachen dan andersom.

Meegaand

Mensen die veel lachen, worden door 70 procent van de ondervraagden omschreven als eerder meegaand dan dominant van karakter. Als de baas een flauwe grap maakt, lachen Nederlanders dus harder dan wanneer een ondergeschikte dezelfde mop vertelt.

De 'hahaha'-lach vinden Nederlanders het prettigst om te horen wegens het ritme en met geluid. Het vervelendst vinden ze een lach zonder geluid, bijvoorbeeld gehijg of gesnuif. Ook irritant is de niet-ritmische lach met geluid, zoals een gil. De achterliggende emotie is bij een snuif-lach niet goed merkbaar.

Eigen grapjes

Ook ergeren Nederlanders zich aan lachende mensen. Vooral als zij dit op verkeerde momenten doen (62 procent) of hard om hun eigen grapjes lachen (55 procent). Hard lachen en te vaak lachen scoren ook niet goed.