AMSTERDAM - Vrouwen roepen het vaak: Mannen zijn slecht in het geven van de juiste complimentjes. Uit een Brits onderzoek onder duizend vrouwelijke deelnemers leren we hoe vrouwen hun complimentjes willen hebben, en hoe vooral niet.

Uit de poll blijkt dat 90 procent van de vrouwen complimentjes van mannen graag in ontvangst neemt. Maar dat betekent niet dat álle mannen zomaar met liefkozende teksten mogen smijten. Bijna driekwart van de vrouwen geeft namelijk aan die complimentjes het liefst alleen uit de mond van hun partner te horen.

Collega

Daarmee wordt het voor mannen niet gemakkelijker. Driekwart van de vrouwen vindt het namelijk weer niet verdacht als een mannelijke collega dat complimentje maakt. Zij achten dat doodnormaal en zoeken daar niets achter.

Mannen lijken hier echter weinig van te snappen. Ruim twaalf procent van de vrouwen zegt de afgelopen drie maanden geen enkel complimentje te hebben ontvangen.

Bang

Volgens een relatiedeskundige zijn mannen tegenwoordig bang om een vleiende opmerking te maken. "Ze denken te veel na over de consequenties van een compliment, terwijl het eigenlijk heel simpel is. Van een juist gemaakt complimentje wordt iedereen vrolijk."

Formule

En wanneer een compliment geslaagd is? "De beste formule is een compliment geven waardoor een vrouw zich goed gaat voelen over zichzelf, zonder slijmerig of opdringerig over te komen."

De meeste vrouwen zeggen het liefst positieve opmerkingen te krijgen over hun kleding, hun stijl en over het feit dat ze zijn afgevallen.