Het 5-jarige Indiase jongetje Budhia Singh gaat een wandeltocht maken van vijfhonderd kilometer. Dat heeft zijn coach donderdag gezegd.

Vorig jaar nam Budhia tot verontwaardiging van mensenrechtenactivisten deel aan een ultramarathon. Na 65 kilometer moest hij met uitputtingsverschijnselen uit de race gehaald worden.

Het jongetje begint de tocht op 6 juni in Bhubaneswar in de oostelijke deelstaat Orissa en komt als alles goed gaat tien dagen later in Calcutta over de finish, aldus de coach, Biranchi Das, tevens Budhia's adoptiefvader.

Volgens Das kan Budhia als inspirerend voorbeeld dienen voor andere jonge atleten.

De kinderrechtenactivist Kiral Modi, voorzitter van Udayan Care, een organisatie die kinderen in de hoofdstad New Delhi helpt, vindt dat van de kleuter een circusnummer wordt gemaakt.

"Als het kind een talent heeft voor atletiek moet dat op een normale manier worden aangemoedigd", aldus Modi. Behalve de emotionele en psychische schade die Budhia kan oplopen, zijn er ook medische risico's, meent hij.

Uitputting

Vorig jaar probeerde het toen 4-jarige jongetje een ultramarathon van 70 kilometer te lopen, maar artsen lieten hem na 65 kilometer ophouden omdat hij last had van uitputtingsverschijnselen.

Later werd vastgesteld dat Budhia ondervoed was, bloedarmoede had en symptomen van cardiologische stress vertoonde.

De deelstaatregering van Orissa verbood Budhia daarop nog marathons te lopen tot hij oud genoeg is. Justitie in Orissa onderzoekt momenteel of het verbod met de plannen voor de wandeltocht wordt geschonden.

Budhia kwam ter wereld in een sloppenwijk in Orissa. Das adopteerde hem drie jaar geleden, toen zijn moeder op het punt stond hem aan een dorpeling te verkopen.

Budhia's vader was net overleden en zij was niet langer in staat hem te onderhouden. Das is er eerder van beschuldigd het jongetje te exploiteren om publiciteit te krijgen.