PEKING - De autoriteiten in Peking lijken succes te hebben met hun pogingen het spugen in het openbaar met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar terug te brengen. Uit een onderzoek blijkt dat het gespuug op straat ten opzichte van twee jaar geleden is verminderd.

Bij het onderzoek werd 230.000 voorbijgangers 1700 uur geobserveerd op openbare plaatsen. In totaal 4,95 procent van hen spuugde. In 2005 was dat 8,45 procent.

"Peking heeft campagnes gelanceerd om de inwoners bewust te maken van de etiquette. Ik denk dat we kunnen zeggen dat deze campagnes werken", aldus Lu Yingchuan namens de stad.

De autoriteiten maakten ook bekend dat de diverse politie-eenheden zijn begonnen met de trainingen voor de Spelen.

Bij de eerste oefening waren woensdag dertig eenheden van de bewapende politie aanwezig. In de eerste fase van de trainingen ligt de nadruk op de veiligheid. Ook zou er veel worden getraind op bedreigingen door terroristen.

Daarnaast zal China zes weerstations plaatsen op de Mount Everest. Het is de bedoeling dat de olympische fakkel de berg op de tocht door de wereld zal passeren.

Via de stations zullen de omstandigheden in de gaten worden gehouden en kan het juiste moment voor de tocht van de fakkel worden vastgesteld.