LONDEN - Urenlang achter de computer en toch voldoende lichaamsbeweging. Dat kan tegenwoordig, met een nieuw bureau dat speciaal door artsen is ontwikkeld voor kantoortijgers met overgewicht.

De werkplek bestaat uit twee plexiglas tafeltjes, een voor het computerscherm en een voor het toetsenbord. Het geheel is bevestigd op een lopende band, waarop de gebruiker in rustig tempo kan wandelen terwijl hij of zij computerwerk verricht.

Vijftien vrijwilligers met overgewicht die het nieuwe bureau hebben uitgeprobeerd verbrandden gemiddeld zo'n 191 calorieën per uur. Zittend aan een vast bureau was dat 72, zo meldde de BBC dinsdag.

Vette hap

Als de 'lopende' computer twee tot drie uur per dag wordt gebruikt, zou een gebruiker in een jaar zo'n 20 tot 30 kilogram kunnen afvallen, aldus het onderzoek dat gepubliceerd is in het British Journal of Sports Medicine. Als de sportieve computerwerker tenminste zijn verhoogd energiegebruik niet compenseert met een vette hap uit de kantoorkantine. Het nieuwe bureau kost bijna 1500 euro.