TOKIO - Van het eerste 'babyluikje' in Japan is op de eerste dag na de opening meteen misbruik gemaakt. In plaats van een pasgeboren kind werd er een jongetje van drie of vier jaar oud achtergelaten. Hij kon zijn naam al zeggen.

Dit meldde het Japanse persbureau Kyodo dinsdag.

Babyluikjes zijn bedoeld voor moeders die op een anonieme manier van een pasgeboren baby af willen komen die zij niet kunnen of willen opvoeden, niet voor peuters of kleuters.

Sceptisch

Het ziekenhuis in de stad Kumamoto heeft de politie gewaarschuwd. De Japanse regering is sceptisch wat betreft babyluikjes. Het katholieke ziekenhuis verdedigt de nieuwe inrichting als een manier om levens te redden. Kinderen in babyluikjes van ziekenhuizen krijgen snel medische verzorging; baby's die te vondeling worden gelegd, worden soms te laat gevonden.

Babyluikjes zijn een oud middeleeuws idee dat tien jaar geleden nieuw leven in werd geblazen door een christelijke organisatie in Duitsland. Het concept heeft inmiddels navolging gevonden elders in de wereld. Voorstanders van babyluikjes in Japan hopen het aantal abortussen terug te dringen. De Japanse bevolking krimpt sinds 2004 door het lage geboortecijfer.