AMSTERDAM - Een 79-jarige bewoner van verzorgingstehuis De Bogt in Amsterdam moet zijn spullen pakken omdat hij zich al jarenlang misdraagt.

De voorzieningenrechter in Amsterdam bepaalde donderdag dat de man moet verhuizen naar een ander tehuis van de OsiraGroep, de zorgverlener waarvan De Bogt onderdeel is. Dat maakte een woordvoerder van de groep bekend.

Het in het stadsdeel Westerpark gelegen De Bogt had een kort geding tegen de bejaarde bewoner aangespannen omdat hij het personeel regelmatig zou bedreigen en ook geweld zou gebruiken. Zo zou hij een keer met zijn scootmobiel op een medewerker zijn ingereden.

Volgens De Bogt begon de man vrijwel meteen na zijn komst in het tehuis in 2002 met zijn wangedrag. Hij zou niet tevreden zijn met de zorg die hij er krijgt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde eerder dit jaar ook al dat de man het beste kan verhuizen. Volgens de inspectie wil De Bogt de bewoner wel goede zorg geven, maar is dat onder de huidige omstandigheden simpelweg niet mogelijk.

De OsiraGroep bood de man al enkele malen een plek in een andere zorginstelling aan, maar tot nu toe weigerde hij die telkens. De woordvoerster zei ervan uit te gaan dat de bewoner nu wel zijn spullen pakt.