AMSTERDAM - Een Japans ziekenhuis heeft een luik laten maken voor het anoniem achterlaten van ongewenste baby's. Een katholiek ziekenhuis in de zuidelijke stad Kumamoto opende donderdag ondanks protesten van de overheid zijn 'wieg van de kraanvogel', een luik waar wanhopige ouders 24 uur per dag hun zuigeling veilig kunnen achterlaten in een couveuse.

Volgens het ziekenhuis is het bedoeld als een laatste redmiddel en een maatregel om abortussen en het achterlaten van zuigelingen op onveilige openbare plekken tegen te gaan.

Achterlaten aanmoedigen

Hoofdverpleegster Yukiko Tajiri sprak de hoop uit dat ouders het als een symbool zien dat ze altijd bij het ziekenhuis terechtkunnen, maar dat ze het luik niet echt zullen gebruiken. De overheid vreest dat het luik het anoniem achterlaten van pasgeborenen zal aanmoedigen.

Er is bij het luik een alarm geïnstalleerd om het verplegend personeel van een nieuwe 'lading' op de hoogte te stellen. Het is de bedoeling dat op deze wijze achtergelaten baby's in het ziekenhuis worden verzorgd en vervolgens voor adoptie worden opgegeven.

Gesloten

In Duitsland en Zuid-Afrika bestaan momenteel soortgelijke plaatsen waar anoniem een kind achtergelaten kan worden. In Tokyo werd zo'n luik in 1992 na zes jaar dienst gesloten toen er een dood kindje in werd aangetroffen. In de jaren dat het luik er was, waren er in totaal maar tien baby's in achtergelaten.

In Japan hebben in de afgelopen tijd enkele gevallen van baby's die waren gestorven nadat ze in een park of supermarkt waren achtergelaten, voor opschudding gezorgd.

In het voor het merendeel boeddhistische Japan bestaat er overigens geen wet tegen abortus en wordt de ingreep op veel plaatsen aangeboden.