ROTTERDAM - De wereldberoemde dominomus, het vogeltje dat in Leeuwarden bijna de recordpoging dominostenen omgooien in het honderd liet lopen, gaat terug naar de plek waar hij werd doodgeschoten.

Vanaf juni tot december kunnen mensen het gehavende beestje bekijken in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam zal het beestje gaan missen. Tot zondag is de populaire mus samen met een aantal andere beroemde soortgenoten te bewonderen tijdens De Grote Huismus Tentoonstelling in die stad. Ruim 22.000 bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen volgens telling van het museum naar de tentoonstelling.

Afname

Met de expositie vroeg het museum aandacht voor de alarmerende afname van de huismus in Nederland, vooral in de grote steden. "Zo is in de afgelopen twintig jaar het aantal broedparen in sommige Rotterdamse wijken met meer dan 95 procent gedaald", vertelde de woordvoerder van het museum dinsdag.

Cricketbalmus

Niet alleen de dominomus trok een boel bekijks. Ook de cricketbalmus was in trek. Dit 'legendarische' diertje werd in 1936 in Londen door een cricketbal gedood. Het vogeltje kwam opgezet op dezelfde bal vanuit Londen naar Rotterdam.