WASHINGTON - Op zoek naar een ruim huis in het buitenland, van alle gemakken voorzien? Misschien biedt de Amerikaanse overheid uitkomst. De Verenigde Staten verkopen wereldwijd 29 voormalige ambassades, van Londen tot Nepal, van Tripoli tot Bogota.

De VS verkopen hun ambassadegebouwen en het omliggende terrein in 21 landen, omdat ze hun personeel verhuizen naar nieuwe, veiligere locaties, vaak buiten het stadscentrum. Daardoor is ongeveer 205 miljoen dollar aan onroerend goed op de markt gekomen.

Verbeelding

De meest tot de verbeelding sprekende ambassade is de voormalige Amerikaanse ambassade in Londen. Het gebouw, van waaruit generaal Eisenhower de invasie van Noord-Afrika plande in de Tweede Wereldoorlog, ligt aan het Grosvenor Square in het hart van het Mayfair-district en wordt aangeprezen als een geschikte locatie voor een vijfsterrenhotel.

De oppervlakte bedraagt meer dan 30.000 vierkante meter. De vraagprijs bedraagt 180 miljoen dollar voor 939 jaar huur.

Villa

Ook de voormalige ambassade in de Nepalese hoofdstad Kathmandu staat te koop. Het gebouw, in koloniale stijl en gelegen aan de voet van het Himalaya-gebergte, kost 6 miljoen dollar. Ook de grote ambassadeursvilla in Tripoli is te koop.

Het pand met een zwembad en een ruime tuin staat al sinds 1980 leeg en kost 1,5 miljoen dollar. Het heeft nog wel wat werk nodig.

Decor

Verder verkoopt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn voormalige diplomatieke vertegenwoordiging in de Canadese hoofdstad Ottawa. De ambassade, die ooit als decor fungeerde in de film Mr. and Mrs. Bridge met Paul Newman, is gevestigd in een van de aantrekkelijkste buurten van de stad en kost 2,25 miljoen dollar.

Leegstaande ambassadegebouwen met prijzen onder de miljoen dollar zijn te vinden in Warschau, Lima en Jakarta.