SYDNEY - De blinde piloot Miles Hilton-Barber heeft na een tocht van ruim anderhalve maand zijn eindbestemming Sydney bereikt.

Bekijk video

Hilton-Barber vertrok op 7 maart vanaf Londen onder begeleiding van een ziende co-piloot. De vlucht was bedoeld om geld in te zamelen om blinde kinderen in ontwikkelingslanden weer hun gezichtsvermogen terug te geven.

Voorrecht

"Ik wilde als kind al piloot worden. Nu ben ik volledig blind en heb ik het voorrecht genoten om de halve wereld over te vliegen", zei Hilton-Barber, die twintig jaar geleden blind werd als gevolg van een erfelijke aandoening.

Hij hoopt aan zijn vliegreis 1,5 miljoen euro aan sponsorgeld over te houden. Het geld is bestemd voor de organisatie Seeing is Believing, die zich bezighoudt met het voorkomen van blindheid in ontwikkelingslanden.

Tussenstops

De 21.000 kilometer lange vlucht van de 58-jarige piloot ging over Europa, het Midden-Oosten, het Arabisch schiereiland en Azië.

Hilton-Barber maakte tussenstops in 21 landen. Hij is de eerste persoon die met een gezichtsbeperking de vlucht rond de helft van de wereldbol maakt, zo meldden de Australische media. Hij bediende het vliegtuig onder meer met behulp van apparatuur die de vluchtgegevens van het dashboard in gesproken woord omzette.

Mont Blanc

Eerder beklom Hilton-Barber, vader van drie kinderen, al de Kilimanjaro en de Mont Blanc. Ook liep hij marathons in de Sahara en de Gobi-woestijn en probeerde hij met een slee de Zuidpool te bereiken.