DEN HAAG - Puntige rapsongs zijn normaal gesproken het kunstje van de jeugd. Maar in de Haagse wijk Transvaal kwamen donderdag veertig senioren bij elkaar om een aantal stevige raps over vrijheid te maken.

De rapgroep NuClear Family gaf de ouderen eerst een workshop over rappen. Daarna mochten de senioren à la Eminem en Snoop Doggy Dog zelf hun kunsten vertonen.

Rijmen

'Al ben ik slecht ter been, toch kom ik overal nog heen. Ik loop dan wel met een stok, ik ben geen oude sok.' Gecombineerd met handgeklap maakten de ouderen er een spetterende show van. "Het was geweldig. Voor een scherp raplied moet je goed kunnen rijmen, het lijkt op gedichten schrijven", aldus de 62-jarige mevrouw Djamin.

De leden van NuClear Family waren vol lof over hun leerlingen. Rapper Frank noemde het "geinig" om met de ouderen te werken. "Ze zijn heel enthousiast en doen erg hun best om de kunst van het rappen snel op te pikken. Het is goed samenwerken met deze mensen. En het resultaat mag er zijn."

Vrijheid

Volgens de organisatie van de workshop, het Welzijns Organisatie Centrum Den Haag, was het rappen een groot succes. "De ouderen in deze wijk willen bij de tijd blijven en dus vinden ze dat ze ook wel kunnen rappen. Het is geweldig om de mensen zo bezig te zien", aldus een woordvoerster.

Het thema van de rapworkshop was vrijheid. Dat verwerkten de ouderen ook in hun songs. 'Wij zijn de ouderen op deze bol, toch hebben we in ons leven reuze lol. In vrijheid leven is een feest, zeker als je weet hoe het anders is geweest.'