AMSTERDAM - In Servië is commotie ontstaan rondom een concert van de Roling Stones in de hoofdstad Belgrado. Het concert vindt plaats op een paardenrenbaan, waar de paarden tijdens het optreden zullen worden gedrogeerd om onrust te voorkomen.

De Hippodroom is de ideale plaats voor het concert van de Stones. Het is de grootste omheinde plek in Belgrado, en kan 100.000 mensen herbergen. Het enige probleem van de organisatoren is de paarden die in paniek kunnen raken tijdens het concert.

Meer dan 300 paarden die in de paardenrenbaan leven zullen daarom worden geïnjecteerd met verdovende middelen, zodat ze rustig zullen blijven.

Schadelijk

De Servische dierenrechtenorganisatie ORCA vindt dit ontoelaatbaar. Het zou schadelijk zijn voor de paarden om het rock-concert te houden in de leefomgeving van de dieren.

"Uit onderzoek blijkt dat lawaai en vibraties veel stress veroorzaken bij dieren", aldus Elvir Burazerovic, voorzitter van ORCA. Ook vindt de organisatie dat het verdoven van de dieren niet de oplossing is.

De paarden zullen worden gedrogeerd met diazepam, in Servië bekend onder de naam bensedin. Dit middel werd veel door mensen gebruikt als kalmeringsmiddel ten tijde van de Navo-bombardementen op Belgrado in 1999.