DEN BOSCH - Niet de kwantiteit, maar de kwaliteit staat tegenwoordig voorop in het seksleven van de Nederlanders. Ze doen het daarom minder vaak, maar wel lang, liefdevol en vol romantiek.

Bekijk video

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van Durex naar seksueel welzijn.

Het zogeheten Durex Sexual Wellbeing Global Survey is uitgevoerd onder 26.000 mensen in 26 landen. Het bedrijf wil zo laten zien wat seksueel welzijn nu precies inhoudt.

Fysieke aspecten

"Er is hierbij gekeken naar de fysieke aspecten, emotionele aspecten en sociologische aspecten als seksuele opvoeding en achtergrond", aldus productmanager Loes van Alst.

Nieuwe invulling

Durex signaleert dat de vonken er niet meer van af spatten in de slaapkamer, omdat het de paren ontbreekt aan avontuur, libido en interesse. "We zoeken naar een nieuwe invulling van ons seksleven", aldus Van Alst.

De helft van de Nederlandse jongeren tussen 16 en 19 jaar oud (51 procent) verlangt meer tederheid en liefde tijdens de seks. Tevreden met zijn of haar seksleven is 46 procent van de mannen en 54 procent van de vrouwen.

Oppepper

Toch denken verschillende Nederlanders hun seksleven te kunnen verbeteren. Zo denkt 37 procent dat hun vrijersdaad een oppepper kan krijgen als ze minder last hebben van stress en vermoeidheid.

Seksspelletjes

Het werk in de slaapkamer krijgt ook een positieve draai als er meer wordt geëxperimenteerd met seksspelletjes (20 procent), er meer 'quality time' is (19 procent) en meer plezier in bed (17 procent).

"Het rapport laat duidelijk zien dat mensen zich bewust zijn van de belemmeringen voor een tevreden seksleven. De uitdaging voor ons Nederlanders is om er iets aan te doen. De ondervraagden zien een belangrijke rol weggelegd voor nieuwigheden en variatie in bed", stelt Frans Smits, marketingmanager Benelux bij Durex over de veranderingen bij de Nederlanders wat betreft de seksuele prioriteit.

Respect

Een andere belangrijke factor voor een tevreden seksleven noemt Durex wederzijds respect, want wie zich gerespecteerd voelt is vaker tevreden over zijn seksleven. In Nederland geeft 69 procent aan zich gerespecteerd te voelen door de partner tijdens het vrijen.

Haast als vanouds blijft ook het orgasme een belangrijk hoogtepunt tijdens de daad. Van de Nederlanders zegt 58 procent geregeld een hoogtepunt te krijgen tijdens het vrijen. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 48 procent.

65-plus

Verrassend vinden de onderzoekers dat de ultieme voldoening het vaakst voorkomt bij de groep 65-plus, terwijl van de Nederlandse jongeren slechts 41 procent geregeld een orgasme heeft.

Wereldwijd

Wat de kwantiteit betreft doen de Nederlanders het minder goed dan het wereldwijd gemiddelde: 94 keer seks per jaar tegenover het wereldwijde gemiddelde van 103 keer per jaar. Wel vrijen de Nederlanders langer: gemiddeld 20 minuten achtereen, terwijl het wereldgemiddelde op 18 minuten ligt.

In Nigeria nemen ze er gemiddeld het meest de tijd voor: maar liefst 24 minuten, terwijl ze in India met een gemiddelde van 13 minuten wel heel erg rap zijn.