ROTTERDAM - Richard Bottram uit Uden is een van de opmerkelijke deelnemers aan de marathon van Rotterdam. Hij legt zondag de afstand over 42,2 kilometer voor de 260ste keer op rij af. Zijn missie begon 30 juli 2006 in Uden en eindigt daar, na 15.401 kilometer, op 29 juli van dit jaar.

Bottrams inspanning is geen onderdeel van een wedstrijd of recordpoging. Hij doet het om aandacht te vestigen op het leed dat kanker veroorzaakt. Met zijn actie wil hij geld inzamelen voor de ondersteuning van kankerpatiënten en de bestrijding van de slopende ziekte.

Vriendin

Aanleiding is het overlijden van Bottrams vriendin in 2005. Ze stierf aan longkanker. Bottram: "Ze is begraven op de dag die we eigenlijk als huwelijksdatum hadden gekozen".

De onderneming van Bottram voert hem door veertien Europese landen. Inmiddels heeft hij ongeveer 9000 kilometer afgelegd.

GPS

De 41-jarige marathonman uit Brabant doet al 22 jaar aan atletiek. Hij heeft voor zijn missie een gps aangeschaft. Met deze satellietnavigatie kan hij exact controleren hoeveel kilometer hij dagelijks aflegt. Soms wordt voor hem een traject uitgezet en loopt hij in gezelschap van atleten. Andere keren legt hij de marathon solo af.

Om niet voortijdig op te branden, loopt de Udenaar op zestig procent van zijn kunnen. Met een hartslagmeter houdt hij zijn frequentie tussen de 100 en 108 hartslagen per minuut.

Broer

Bottram wordt vergezeld door zijn broer Eric, die chauffeur, kok en masseur speelt, en Monique Morssink die iedere dag de marathon meefietst en voor morele ondersteuning zorgt.

Hoeveel geld al is opgehaald, wil Bottram niet weten. "Iedere dag focussen op het lopen kost al genoeg inspanning. Pas als de laatste marathon erop zit, krijg ik te horen wat het heeft opgeleverd."