AMSTERDAM - In Denemarken is een actiegroep in het leven geroepen voor mensen die een hekel hebben aan vroeg opstaan. De groep noemt zichzelf de B-Maatschappij, als tegenhanger van de zogenaamde A-Maatschappij, waar onder andere boeren onder vallen.

De groep heeft inmiddels al duizenden Deense leden, die zich hebben ingeschreven via de website B-samfundet.tk.

Boeren

De B-maatschappij stelt zich de vraag waarom we eigenlijk nog zo vroeg moeten opstaan. Voor dag en dauw ontwaken komt vooral voort uit de leefstijl van boeren, die worden gewekt door de kraaiende haan en vroeg in de morgen hun dieren moeten voeren.

Aangezien slechts vijf procent van de mensen op de boerderij werkt, zou er voor de rest van de bevolking geen enkele reden zijn om zo vroeg uit de veren te moeten.

Werktijden

Er is veel animo voor de B-maatschappij. Verschillende bedrijven en scholen in Denemarken zijn al begonnen met aangepaste werktijden. Een school biedt leerlingen en leerkrachten, die geen vroege vogels zijn, nu de kans om 's middags pas te beginnen.

Zelfs de Deense minister van gezinszaken Carina Christensen heeft haar sympathie voor de actie geuit. Volgens haar worden we allemaal gelukkiger als ons leven niet wordt gecontroleerd door de wekker.