Een Ugandese rechtbank heeft donderdag het verbod op overspel geschrapt, omdat deze in strijd is met de grondwet en vrouwen discrimineert. Op basis van de afgeschafte wet konden vrouwen een celstraf tot tien jaar of een geldboete krijgen, terwijl mannen hun gang mochten gaan. Ook de minnaar van een getrouwde vrouw hoefde niet bang te zijn voor de autoriteiten.

De rechtbank bepaalde tevens dat een man vanaf nu zijn bezittingen kan nalaten aan zijn echtgenote. Tot nu toe gingen de bezittingen automatisch naar zijn verwanten. Een organisatie van vrouwelijke advocaten had voor de wetswijzigingen gepleit. De voorzitster van de organisatie, Dora Byamukama, verwelkomde het vonnis.

Ontevreden mannen

Mannenorganisaties betoonden zich ontevreden. Ze vrezen dat het vonnis vrouwen aanzet om vreemd te gaan en dat ze gaan rebelleren tegen hun echtgenoten. "Nu gaan de vrouwen koppig worden", zei Simon Mukasa. Hij is voorzitter van een organisatie die werkloze mannen bijstaat. "Getrouwde vrouwen zullen uitgaan met andere mannen, zich goed realiserend dat er geen wet is die verbiedt wat ze doen."

Taxichauffeur William Kato vreest dat de wetswijziging zijn huwelijksleven moeilijker maakt. Vrouwen zullen vanaf nu voor stevige hoofdpijn gaan zorgen, zei hij.