BERLIJN - Door anti-alcoholcampagnes is de Duitse jeugd de afgelopen jaren gemiddeld minder gaan drinken. Maar een kleine groep die wel veel drinkt, drinkt des te meer, aldus verslavingsinstituut DHS.

Berlijn is opgeschrikt door het geval van een 16-jarige gymnasiast die al twee weken in coma ligt nadat hij in korte tijd 52 glazen tequila had gedronken. De jongen is nog steeds in levensgevaar.

De Berlijnse minister van Sociale Zaken, Heidi Knake-Werner, is bezorgd over een groep jongeren die "Kampftrinken und Komasaufen" (wedstrijddrinken en comazuipen) ziet als een soort sport, zo meldde het weekblad Der Spiegel zaterdag.

Onbeperkt

De trend wordt aangemoedigd door evenementen waar voor een vaste prijs onbeperkt gedronken mag worden, zogeheten "All you can drink"-party's of 'flatrate-party's', genoemd naar de internetabonnementen waarbij onbeperkt data kunnen worden gedownload.

Volgens een studie in 21 geïndustrialiseerde landen die het VN-kinderfonds Unicef heeft uitgevoerd, staat Duitsland op nummer 2 op de ranglijst van landen waar sommige jongeren excessief drinken, na Groot-Brittannië.

Volgens de DHS is het een bijkomend probleem dat alcoholconsumptie in Duitsland diep is geworteld in de traditie: "Wijn en bier gelden bij ons als cultureel erfgoed."