Het gesteggel in de Oekraïne, het faillissement van Argentinië, de onrust in Gaza, het nationaliseren van Banco Espirito Santo, de ambitie van ISIS om in Irak een nieuw Kalifaat uit te roepen en dat uit te breiden en mogelijk stijgende rentes; het kwam allemaal tegelijk en de beurs ging onderuit.

Door Martine Hafkamp

Het zijn echter allen zaken, met uitzondering van een eventueel eerder dan verwachte renteverhoging in de Verenigde Staten, die ook weer zullen overwaaien en het sentiment hooguit kortstondig zullen beïnvloeden.

Wat betreft die renteverhoging, de macrocijfers in de Verenigde Staten zijn zodanig, dat daar steeds meer het geloof komt dat de Fed zelfs dit jaar nog de rente zal gaan verhogen, omdat de economie te hard groeit.

Waren de koersen van vooral aandelen niet gewoon wat te hard op de muziek vooruitgelopen? En dan met name in het afgelopen jaar 2013? Wanneer koersen flink zijn gestegen, kun je er altijd op wachten dat er wel iets in de wereld gebeurt dat als aanleiding wordt gebruikt om de beurzen weer in beweging te zetten.

Cijferseizoen

Feit is dat in het cijferseizoen in de Verenigde Staten tot op heden ruim 61 procent van de ondernemingen de winstverwachting overtrof en eveneens 61 procent de omzetverwachting. Dat is niet slecht. Sterker nog, dat laatste is zelfs goed te noemen.

Maar, blijkbaar hadden beleggers er toch meer van verwacht. Vandaar ook de koersstijgingen voorafgaand aan het cijferseizoen. Het blijkt eveneens uit de reacties. De aandelenkoersen daalden gemiddeld met 0,6 procent op de dag van de publicatie van de resultaten. Dat is inclusief de positieve uitschieters die er zeker ook tussen zaten.

De aandelenkoersen, en dan vooral die van small caps en bepaalde (extreem) populaire sectoren, waren de laatste tijd bij nader inzien te hard opgelopen. Het kan nauwelijks verrassend genoemd worden dat er dan een tussentijdse correctie optreedt.

Correctie

De huidige daling is waarschijnlijk dan ook niet meer dan een correctie binnen een langere opwaartse beweging. Zo’n correctieperiode kan best een paar maanden duren. En, hoe positief ik zelf ook aan het begin van het jaar was, misschien blijkt 2014 wel een ‘tussenjaar’ te worden.

Maar het begin van een bearmarket? Dat lijkt me niet zo waarschijnlijk. Die conclusie lijkt eveneens uit de huidige koersbewegingen te kunnen worden getrokken. Er is geen sprake van een vlucht naar veiligheid. Defensieve aandelen doen het de afgelopen weken niet beter dan de rest en ook goud komt nauwelijks van zijn plaats. Wel blijken de aandelenmarkten voor een aantal beleggers een dure les in zelfkennis te zijn.

MKB

In het voordeel van de aandelenbeurzen spreekt verder het feit dat de voor de zomer aangekondigde maatregelen van de Europese Centrale Bank hun vruchten lijken te gaan afwerpen. De nieuwe TLTRO-tranche, erop gericht het Europese bankwezen meer leningen te laten verstrekken aan het MKB, begint langzaamaan effect te sorteren. Uit onder andere de cijfers van ING bleek immers dat de kredietverlening weer toeneemt.

Uit de meest recente Bank Lending Survey blijkt dat banken hun kredietvoorwaarden versoepelen en dat de vraag naar krediet eveneens toeneemt. Bedrijven investeren met andere woorden weer. Daar bovenop nemen huishoudens langzamerhand weer krediet op voor consumptieve bestedingen. Dat duidt niet op gedrag da past bij een deflatoire omgeving. Op termijn zullen deze ontwikkelingen, samen met een, ten opzichte van de dollar, zwakker wordende euro, uit kunnen monden in een oplopende inflatie.

Augustus en september zijn, historisch gezien, de minst goede beursmaanden van het jaar en het is niet uitgesloten dat we op het moment even in een zwakkere beursperiode zitten. Voor beleggers die nog cash hebben of zelfs overwegen om alsnog met beleggen te gaan beginnen lijkt deze periode een mooie kans om voor de langere termijn voorzichtig wat te kopen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook opTwitter.com/Martinehafkamp.