Mocht u binnenkort weer eens een seminar bezoeken, pas dan op voor de boodschap dat u uit uw 'comfort zone’ moet komen. Het is onbewezen onzin en nog gevaarlijk ook.

Door Richard Engelfriet

Stel, ik sta morgen vroeg op, ga op zoek naar een goede drugsdealer en scoor daar een gram cocaïne. Die snuif ik door mijn neus naar binnen. Vervolgens pak ik een steen uit de stoep voor het politiebureau en gooi daar een raam in. Dan zet ik het op een lopen en probeer springend op het dak van een auto te komen en zo te ontsnappen aan de politie. Ik kan u verzekeren, ik stap dan behoorlijk uit mijn comfort zone. Wat ik er verder mee opschiet: ik zou het niet weten.

En toch is het een populaire boodschap onder trainers en andere zelfhulpgoeroes. Zij vertellen u graag dat u uit uw comfort zone moet komen om succesvol te worden. Wie altijd binnen zijn comfort zone blijft, eindigt volgens de goeroes als een kneus. Maar waar baseren die goeroes zich op? Is Lionel Messi echt zo succesvol omdat hij iedere dag uit zijn comfort zone komt? Of is hij juist succesvol omdat hij daar juist heel hardnekkig in blijft zitten?

De voetbalwereld is de wereld van Messi en juist door in dat wereldje te blijven en daar in te trainen heeft de man zich ontwikkeld tot wereldster. Als hij uit zijn comfort zone was getreden en iedere dag een andere sport was gaan beoefenen, was hij zo ver nooit gekomen. Bedrijven noemen dat doen waar je goed in bent. En daar weer beter in worden. Mocht u liefhebber zijn van Engels managementjargon, dan noem je het 'focus aanbrengen op je core business’.

Ongeloofwaardig

Het merkwaardige van de boodschap 'uit je comfort zone treden’ is ook nog eens dat alle boodschappers (trainers, sprekers en trendwatchers) die u aansporen om uit uw eigen comfort zone te komen, zelf natuurlijk gewoon keihard middenin hun eigen comfort zone staan.

Ga maar na: zo’n spreker geeft misschien wel vijf seminars in een week en heeft meestal een gelikt verhaal klaar dat hij met verve aan zijn publiek vertelt. Maar hoe geloofwaardig is zijn boodschap dan dat u zelf uit uw comfort zone moet komen, terwijl hij er zelf permanent middenin staat? Ik moet dan altijd denken aan een trainer time-managementtechnieken die te laat op zijn training verschijnt.

Gevaarlijke onzin

Ik geef toe: het klinkt stoer, dat 'uit je comfort zone’ komen. Het heeft een geur van lef, innovatie en rebelsheid. Maar er is een gevaarlijke keerzijde: denk maar aan al die corporatiebestuurders die met derivaten het geld van huurders even lekker uit de comfort zone hebben gebracht. Daarvan zeggen we toch ook allemaal dat daar veel te grote risico’s mee zijn genomen?

Ik geloof dat onze samenleving uiteindelijk veel meer baat heeft bij mensen die zich netjes aan regels houden, die keurig belasting betalen en die simpelweg doen waar ze goed in zijn, dan een samenleving vol rebellen die de regels aan hun laars lappen. Een beetje tegendraadsheid is leuk, maar blijft u verder alstublieft binnen uw comfort zone. Ik doe dat zelf ook: deze column heb ik keurig in mijn comfort zone geschreven achter mijn laptop in de trein. Bevalt me een stuk beter dan die ochtend aan de cocaïne.  

De auteur is Nederlands simpelste ondernemer en blijft graag binnen zijn comfort zone. U kunt zijn brave website vinden op www.richardengelfriet.nl. Of volg hem keurig via Twitter op @rengelfriet. Op 1 oktober verschijnt bij Uitgeverij Haystack zijn nieuwe boek Zo simpel kan het zijn.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!