Het is 2014. Doorlooptijden van kredietaanvragen bij banken worden aanzienlijk langer en de uitkomst is vaker negatief voor de ondernemer.

Door Frank Wijn

Winst maken in Excel

Een bancair krediet financieel beoordelen, is in honderd jaar nog nooit gewijzigd. De bank geeft ondernemers een zak met geld mee en wil dat, met rente, liefst een keer terug zien.

Met de komst van Microsoft denken nogal wat ondernemers dat ze de bank het terugbetalen van de financiering makkelijker kunnen uitleggen. In excel 'plus' je de omzetformule gewoon jaarlijks met 5 procent en 'verlaag' je de kostenformule met 3 procent en zie daar... de bedrijfswinst en cashflow gaan stijgen.

De accountant zal dit cijfermatige huiswerk allemaal beamen, dus de financiering is geregeld. Maar dit onderbouwd uitleggen én aantonen is natuurlijk waar het al honderd jaar over moet gaan. En aan wie moet hij dat uitleggen? Aan de riskmanager.

De riskmanager

Wie, zeg je? De riskmanager? De ondernemer spreekt zijn accountmanager toch over de kredietvraag. Hij denkt alleen hem te moeten overtuigen. Wat hij niet ziet, is dat er veel van zijn collega's 'meekijken' bij de financieringsaanvraag. De kredietbeoordelaar, kredietanalist, complianceofficer, afdelingsmanager, jurist, het kredietcommittee en nog een handje vol.

Drie A4’tjes

Tot de zomer van 2008 struikelden banken over elkaar heen om financieringsaanvragen commercieel goed te keuren en te verstrekken. We kennen allemaal de internetbedrijfjes die met een businessplannetje op dire A4'tjes (1500 procent omzetstijging en zes verliesjaren) binnen twee weken bij drie banken 4 miljoen euro ophaalden.

"Want financier ik hem niet", dacht de accountmanager toen, "dan doet de andere bank het wel." 
Dit tot groot ongenoegen van de riskmanagers. Volgens hen was iedere collega de honderd jaar oude financieringsbeoordeling vergeten. Inmiddels weten we dat de riskmanager gelijk heeft gekregen. Bubbels financieren is geen gezonde business.

Achter het stuur

Tot 2009 zat 'de commerciële accountmanager' van de bank achter het stuur. Hij bepaalde grotendeels de richting en uitkomst van de financieringsaanvraag (gesteund door 'de markt'). Naast hem zit zijn manager en op de achterbank zijn analist. De riskmanager zat hélemaal achterin. Namelijk in de caravan. Althans, zo voelde hij dat.

Sindsdien is deze riskmanager vanuit de caravan achterin de auto gestapt en via de bijrijdersstoel achter het stuur gekropen en houdt dit nu krampachtig vast. Hij bepaalt  de richting, de snelheid en de remweg. Naast hem zit de complianceofficer. Op de achterbank de jurist. Waar is de commerciële accountmanager gebleven? Die zit óf achter in de boedelbak óf (als zijn dossiers allemáál schade lijden) op de trekhaak zélf.

Riskmanagers én ondernemers zijn net mensen

De riskmanager heeft voor zijn gevoel te lang moeten toezien hoe de marktgekte het commerciële financieringsbeleid van de bank bepaalde. Sinds 2009 heeft hij nogal eens het gelijk aan zijn zijde gekregen en gaat hij (dossier voor dossier) zijn gelijk halen, want de riskmanager is net een mens. Maar zijn gelijk halen kost tijd. Veel tijd.

Tijd die niet gestoken kan worden in goede, gezonde financieringsaanvragen anno 2014. En daar hebben deze goede, gezonde ondernemers dan weer last van. Boos en radeloos worden zij er van, want ook zij zijn net mensen.