Stel: je bent getrouwd met iemand die af en toe (betalings)overeenkomsten sluit. Dan beschermt de wet jou, want voor zoiets moet jij in veel gevallen mee-tekenen. Maar ook die regel heeft een uitzondering; de bestuurlijke handtekening is goud waard.

Door Rob de Haan

Sta je privé garant voor een betaling aan een schuldeiser en vergeet de schuldeiser om de handtekening van je wettige echtgenoot/echtgenote te vragen? Dan kun je mazzel hebben. Want op grond van de wet kan jouw partner de 'rechtshandeling die zonder zijn of haar toestemming is verricht, vernietigen' (1:88 Burgerlijk Wetboek).

Oftewel: de verhaalsmogelijkheden voor de schuldeiser worden gehalveerd. Een regel die nog niet heel erg bekend is. En nóg minder mensen kennen de uitzondering op de regel. Maar juist op die uitzondering lopen de plannen van onze kwaadwillende bestuurder uit deze zaak stuk.

Software voor 26k

Een bedrijf dat bemiddelt bij het verkrijgen van subsidies, schaft software aan voor 26.000 euro. De resultaten van het bedrijf zijn niet al te vertrouwenwekkend, maar in een mail stelt de ondernemer dat hij privé garant staat voor de betaling. Prima, denkt de softwareleverancier, wij leveren graag!

De betaling blijft uit en de leverancier heeft het nakijken. Hem rest niks anders dan een procedure starten. Maar de middelen binnen het bedrijf zijn schaars en procederen is duur, dus zoekt hij een andere oplossing. Hij besluit samen te werken met een vorderingenloket dat procesfinanciering verzorgt.  

De zaak wordt aangebracht, maar de wederpartij laat er geen sprietje gras over groeien. Zij beroepen zich stante pede op artikel 1:88:BW, de echtgenote van de ondernemer wist niet dat hij zich privé garant stelde voor de betaling van 26.000 euro. Daar had zij voor mee moeten tekenen en dat is niet gebeurd. Case dismissed. Dachten ze.

De uitzondering

Een echtgenoot/echtgenote kan inderdaad een persoonlijke garantstelling vernietigen… tenzij het een 'normale bedrijfshandeling' betreft. Als bestuurder van een onderneming hoef je namelijk niet voor elke investering bij je man of vrouw aan te kloppen voor een handeling; jij mag het geld gewoon laten rollen in dienst van de bedrijfsvoering.

Natuurlijk zitten hier wel wat haken en ogen aan. Zo moet de betreffende bestuurder het meerderheidsbelang – dus minimaal 51 procent van de aandelen – in het bedrijf hebben. En moet het aantoonbaar om een zakelijke aanschaf gaan, zoals bijvoorbeeld een bedrijfswebsite of software voor specifieke bedrijfsmatige handelingen.

Vijf tips

De bewijslast ligt bij de eisende partij. Jij moet dus op de een of andere manier achterhalen of je schuldenaar de meerderheid van de aandelen bezit. En aantonen dat de producten of diensten die je hebt geleverd onder een   'normale bedrijfshandeling' vallen. Dat valt niet altijd mee, maar hier zijn vijf tips:

1. Sla de oprichtingsakte erop na; daarin zie je wat de situatie was bij de start van het bedrijf.
2. Spoor voormalige aandeelhouders op om aan te tonen dat zij hun aandelen hebben verkocht aan jouw schuldenaar.
3. Vraag een uittreksel op van de handelshistorie bij de Kamer van Koophandel. Hierin kun je aanknopingspunten vinden zoals de verschillende bestuurders die de revue hebben gepasseerd, naamsveranderingen, verhuizingen etc.
4. Zorg dat de producten/diensten die je levert aan een ondernemer die privé garant wil staan, een duidelijk zakelijk karakter hebben.
5. Bouw een dossier op over de producten/diensten die je levert door je klant schriftelijk te vragen of alles in goede orde is geleverd, waar ze het voor gebruiken, of ze een review willen schrijven als zakelijke gebruiker voor op je website etc.

Never mix business with pleasure, is een van die wereldberoemde, maar anonieme uitspraken. De man of vrouw die het bedacht had wel een goed punt.

Rob de Haan is medeoprichter van Verkoopjevordering.nl. In zijn column beschrijft hij persoonlijke verhalen uit ons land tijdens de crisis. Waargebeurde ondernemersverhalen, waarin mensen en locaties onherkenbaar zijn gemaakt.