De afgelopen maanden was het voornaamste gespreksonderwerp in de financiële pers de voorwaarden waaronder het opkoopprogramma in de Verenigde Staten wordt teruggedraaid en vanaf wanneer de rente door de Fed weer verhoogd zal worden. Het belangrijkste aspect hierbij was tot dusverre de werkloosheid.

Door Martine Hafkamp

Inmiddels is echter volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) het officiële werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten gedaald naar 6,1 procent.

Voor de vijfde opeenvolgende maand werden er meer dan 200.000 banen gecreëerd, de beste reeks sinds januari 2000! De beter dan verwachte cijfers van loonstrookjesverwerker ADP wezen al in die richting.

En nu komen we met de markten op een soort van een draaipunt. Tot nog toe waren goede werkloosheidscijfers goed voor de beurs.

Arbeidsmarkt

Maar zo langzamerhand komen we op een punt dat een verder aantrekkende arbeidsmarkt minder positief voor de beurs gaat worden. De reactie op de goede ADP-cijfers van laatst wijst al in die richting. Goede cijfers, een weifelende beurs. Want vanaf nu gaan de inflatiecijfers én de stijgende lonen een hoofdrol opeisen. 

De gouverneur van de Bank of England heeft al aangegeven dat de rente waarschijnlijk eerder verhoogd gaat worden dan de markten tot dus ver aannamen. James Bullard van de Fed heeft zich op een soortgelijke manier uitgelaten.

Het zijn natuurlijk maar uitspraken, maar reken er maar op dat er de komende tijd meer van dit soort schoten voor de boeg gegeven gaan worden. Het is massage van de financiële markten die er langzaam, maar niet te abrupt, aan moeten gaan wennen dat er op een gegeven moment een einde gaat komen aan deze unieke periode van extreem lage rentes.

'Normale'situatie

De Fed zit met de huidige situatie blijkbaar in haar maag en is naarstig op zoek naar mogelijkheden om de terugkeer naar een ‘normale’ situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo werd er al een proefballonnetje opgelaten voor het invoeren van een exit fee voor obligatiefondsen.

Obligatiefondsen houden overigens gemiddeld al 10 procent cash aan om toekomstige uitstappende beleggers te kunnen betalen. Veel (particuliere) beleggers zijn de afgelopen jaren immers in obligatiefondsen gestapt in de veronderstelling hiermee een veilige belegging te hebben gevonden.

Maar, als de markt gaat draaien kan het hard de andere kant opgaan en kunnen diezelfde beleggers ineens tegen aanzienlijke verliezen aan komen te kijken.

Het communiceren van de aanstaande renteverhoging zal de komende maanden dan ook een voorname taak zijn, dan wel worden, voor mevrouw Janet Yellen en haar collega’s, aangezien een sterk dalende beurs het economisch herstel juist weer sterk zou frustreren.

Kwaliteitsaandelen

Voor beleggers lijkt een enigszins behoudende strategie met hoofdzakelijk kwaliteitsaandelen met een aantrekkelijk en houdbaar dividend in een het huidige beleggingsklimaat de beste overlevingsstrategie. Bij obligaties wordt immers wel het risico gelopen, maar staat er maar een zeer beperkt rendement tegenover. Bij beleggingen in aandelen blijft in ieder geval de kans op rendement overeind.

Zo lang de economie blijft groeien, hoeft een renteverhoging niet het einde van de bullmarkt te betekenen. Wat wel steeds duidelijker wordt, is dat er een overgangsfase aan zit te komen. Misschien zitten we er ook al wel in. Iets soortgelijks gebeurde in 1994.

De beurzen kenden toen een paar maanden van twijfel en corrigeerden wat. Vanaf 1995 ging de bullmarkt echter weer verder om, met een paar tussentijdse correcties, niet eerder te stoppen dan in 2000.