Het is WK-tijd. Als gevolg daarvan zijn voetbalmetaforen populair. Maar hoe kun je als ambitieus talent scoren in je eigen carrière?

Door Ralf Knegtmans

We weten allemaal dat andere tijden vragen om verschillende soorten leiderschap. De vraag wat je zou moeten doen of laten om je eigen loopbaan goed te managen als potentiele leider blijft ingewikkeld. Het antwoord hangt deels af van de (bedrijfs)cultuur en de omgeving waar je werkt.

Voor mijn pas verschenen boek ('Hoe word je CEO?') stelde ik samen met geïnterviewde ceo's en experts een checklist op van tien punten voor iedereen met serieuze management ambities. Deze week behandelen we een samenvatting van de eerste drie tips.

Tip 1. Zorg voor een opvallend cv!

Dit punt lijkt een open deur, maar bevat een andere boodschap dan je misschien zou verwachten. Hoewel grote leiders zich in mijn ogen niet primair onderscheiden op basis van IQ en diploma’s, maken deze het je in de eerste fase van je carrière wel gemakkelijker.

Toch gaat het hierbij niet per se om cum laude diploma’s van prestigieuze universiteiten. Belangrijker is het om te weten dat goede headhunters of ervaren recruiters cv’s bijna altijd scannen op dingen die er om de een of andere reden uitspringen.

Ze kijken bijvoorbeeld naar bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld wat mensen naast hun studie gedaan hebben en schatten in of deze nevenactiviteiten blijk geven van sterk ontwikkelde sociale eigenschappen.

Hoe val je op?

Een manier om op te vallen is een project of klus doen voor iemand die gerenommeerd is op een bepaald vakgebied. Dat kan een hoogleraar zijn of een prominente ceo of een manager die veel in het nieuws is vanwege zijn of haar expertise.

Als je vroeg in je loopbaan wordt aanbevolen door zo iemand, dan zal dit in veel gevallen de aandacht trekken van headhunters. Ze willen er meestal meer van weten en zullen je waarschijnlijk uitnodigen voor een gesprek. Alleen al via deze methode onderscheid je je van duizenden andere kandidaten!

Tip 2. Neem vroeg een onafhankelijke coach!

Een goede coach is per definitie iemand die je een spiegel kan voorhouden. Het is een persoon die in staat is om je uit te dagen en iemand die als klankbord kan fungeren bij het vinden van de juiste context of werkomgeving.

Daarnaast kan een goede coach je helpen bij het ontwikkelen van je persoonlijkheidskant. Hij of zij zal je leren dat je op het vlak van competenties enorm veel bij kunt leren, maar dat je het op het vlak van persoonlijkheid en drijfveren voor een deel ook zult moeten doen met datgene wat je hebt meegekregen.

In plaats van je naar de mond te praten zal deze persoon je met respect vertellen waar je echt staat. Belangrijk daarbij is het besef dat de vaardigheid en de wil om feedback te krijgen essentieel is voor leiderschap.

“De vaardigheid en de wil om feedback te geven en te krijgen is essentieel voor leiderschap!” (Hein Knaapen Chief HR Officer ING)

Het is in mijn ogen belangrijk dat een coach geen belang heeft bij het advies dat hij je geeft. Ik geef daarom de voorkeur aan iemand van buiten het bedrijf. 

Iemand uit de eigen organisatie zou op enig moment in de verleiding kunnen komen om je een advies te geven dat voor een deel gebaseerd is op het bedrijfs- of eigen belang. 

Let er op dat coaching geen beschermd beroep is en check binnen je netwerk met welke coaches men goede ervaringen heeft of vraag eerst een gratis intakegesprek aan om in te schatten of iemand voldoende expertise heeft en je vertrouwen waard is.

Tip 3. Werk vroeg in je carrière aan je persoonlijkheidskant.

Veel ambitieuze managers maken serieus werk van hun studie(s). Ze werken zich een slag in de rondte om hun kennis en vaardigheden zo veel mogelijk te ontwikkelen.

Slechts een klein deel van de ambitieuze jongeren besteedt ook gericht tijd aan het goed leren kennen van zichzelf. Toch is dat enorm belangrijk.

Leiders onderscheiden zich namelijk niet primair op basis van wat ze kunnen of weten, maar door wie ze zijn en wat ze drijft.

Bovendien is het belangrijk om vroeg je ontwikkelpunten en mindere kanten te leren ontdekken, zodat je er aan kunt werken of er ten minste rekening mee kunt houden.

Hein Knaapen, Chief HR Officer van ING zegt hierover: “ Je moet zorgen dat je weet wat je kunt en wie je bent, maar ken ook je eigen demonen. Vervolgens is het zaak om er mee te leren dansen.”

(NB in de volgende column meer tips voor talent)

Reageren? @ralfknegtmans

Ralf Knegtmans is managing partner van het executive search kantoor De Vroedt & Thierry. Daarnaast is hij schrijver van de boeken "Hoe word je CEO" en "Toptalent, de 9 universele criteria". Knegtmans geeft regelmatig lezingen over deze onderwerpen. Daarnaast is hij al 5 jaar als columnist  te gast bij BNR.