NU.nl zet per vakantiebestemming op een rij met waar Nederlandse toeristen rekening mee moeten houden. Dit zijn de belangrijkste maatregelen die op dit moment in Zwitserland gelden.

Vakanties naar Zwitserland Ontvang een melding als de maatregelen veranderen

Inreizen

Wie niet met het vliegtuig reist, kan zonder beperkingen naar Zwitserland reizen.

Als je wel vliegt, moet je een negatieve PCR-test van niet ouder dan 72 uur of een sneltest van maximaal 48 uur oud overleggen. Dit kan met het Digitaal Corona Certificaat, beter bekend als het Europees coronapaspoort.

Daarbij moeten reizigers met het vliegtuig een inreisformulier invullen. Kinderen jonger dan zestien jaar hoeven niet te worden getest.

Zwitserland ziet mensen die een tweede prik hebben gehad of eerder besmet zijn geweest en vier weken na besmetting een prik hebben gehad als volledig gevaccineerd.

Maatregelen

Naast de 1,5 meter zijn de meeste maatregelen in Zwitserland afgeschaft. Wel moeten er nog mondkapjes worden gedragen in openbare binnenruimtes zoals winkels en restaurants.

Ook kunnen er op regionaal, kantonnaal of landelijk niveau plots strengere maatregelen worden ingesteld, waarschuwt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarom wordt aangeraden voor vertrek de website van het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid te raadplegen.

Terug naar huis

Reizigers moeten vanaf 8 augustus bij terugkeer naar Nederland een geldig coronabewijs hebben.

Wie niet (volledig) tegen COVID-19 is gevaccineerd, moet dus een coronatest ondergaan en een negatief testbewijs hebben om Nederland binnen te komen. Deze test is voor eigen rekening.

Op het vliegveld in Zürich liggen de kosten, afhankelijk van de locatie waar je een test laat afnemen, tussen de 80 Zwitserse frank (ongeveer 74 euro) voor een antigeentest en wel 240 frank (ongeveer 222 euro) voor een PCR-test. Reizigers betalen op het vliegveld van Basel 40 euro voor een antigeentest en 100 euro voor een PCR-test.

Hier is een overzicht van de testlocaties buiten Nederland te vinden.