NU.nl zet per vakantiebestemming op een rij met waar Nederlandse toeristen rekening mee moeten houden. Dit zijn de belangrijkste maatregelen die op dit moment in Oostenrijk gelden.

Vakanties naar Oostenrijk Ontvang een melding als de maatregelen veranderen

De laatste veranderingen voor het reisadvies voor Oostenrijk:

  • Sinds 22 juli mogen alleen gevaccineerde of negatief geteste mensen discotheken en nachtclubs in.
  • Vanaf 15 augustus wordt een vaccinatiebewijs pas geaccepteerd als je volledig bent gevaccineerd. Je bent volledig gevaccineerd als je beide prikken hebt gehad (geldig vanaf de dag waarop de tweede dosis is toegediend) of 22 dagen na de Janssen-prik.

Inreizen

Het is mogelijk naar Oostenrijk te reizen met het Digitaal Corona Certificaat, beter bekend als het Europees coronapaspoort. Dit kan als je 22 dagen of langer geleden een eerste vaccinatie - of enige Janssen-prik - hebt gehad of direct na je tweede prik. Daarnaast wordt het gele vaccinatieboekje geaccepteerd als vaccinatiebewijs. Dit wordt per 15 augustus aangescherpt: het certificaat is dan pas geldig als je volledig bent gevaccineerd.

Een negatieve PCR-test kan ook worden overhandigd en mag niet ouder zijn dan 72 uur, een antigeensneltest niet langer dan 48 uur. Als je naar Oostenrijk vliegt, moet je een gezondheidsverklaring invullen. Kinderen jonger dan twaalf zijn uitgezonderd van de verplichtingen.

Ook wie in de afgelopen zes maanden een coronabesmetting heeft gehad mag het land binnen. Dat kan aan de hand van een door een arts opgestelde verklaring waarin de besmetting wordt bevestigd. Ook een antilichamentest kan worden overlegd, die niet ouder mag zijn dan negentig dagen.

Maatregelen

Het is verplicht om in het openbaar vervoer, supermarkten en andere openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Dit hoeft niet in de detailhandel. Om toegang te krijgen tot nachthoreca moet je sinds 22 juli een vaccinatie- of testbewijs kunnen overhandigen.

In Wenen zijn de regels wat strenger: personen van zes jaar en ouder moeten op veel plekken kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, getest of hersteld. Deze maatregel geldt onder meer in de horeca en dierentuinen. Voor de rest van Oostenrijk geldt dit voor personen van twaalf jaar of ouder. In de hoofdstad moet nog steeds een masker worden gedragen tijdens het winkelen, dus ook in de detailhandel.

De maatregelen kunnen verder per regio verschillen. Het is daarom aan te raden voor vertrek te kijken op de website van de betreffende gemeente of Bundesland.

Terug naar huis

Reizigers moeten vanaf 8 augustus bij terugkeer naar Nederland een geldig coronabewijs hebben.

Wie niet (volledig) tegen COVID-19 is gevaccineerd, moet dus een coronatest ondergaan en een negatief testbewijs hebben om Nederland binnen te komen. Deze test is voor eigen rekening.

Hier is een overzicht van de testlocaties buiten Nederland te vinden.