NU.nl zet per vakantiebestemming op een rij waar Nederlandse toeristen rekening mee moeten houden. Dit zijn de belangrijkste maatregelen die op dit moment in België gelden.

Vakanties naar België Ontvang een melding als de maatregelen veranderen

Inreizen

Nederlanders die naar België reizen en niet volledig zijn ingeënt tegen COVID-19, moeten een negatieve coronatest of een herstelcertificaat kunnen laten zien.

De PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Het herstelcertificaat moet ouder zijn dan elf dagen en moet bovendien verwijzen naar een positieve test die maximaal 180 dagen eerder is afgenomen.

De regel geldt alleen voor mensen die 48 uur of langer in België doorbrengen. Mensen die langer dan 48 uur in het land verblijven moeten tevens het Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Nederlanders die op doorreis zijn naar vakantielanden als Frankrijk hoeven geen test of herstelbewijs te laten zien. Ook kinderen onder de twaalf zijn uitgezonderd.

Nederland is sinds 15 juli helemaal rood op de coronakaart van het ECDC, het Europese RIVM. België beschouwt Nederlands sinds 17 juli als rode zone.

Maatregelen

Naast de 1,5 meter zijn de meeste maatregelen in België afgeschaft. Wel is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, winkels, op luchthavens en in andere openbare gebouwen. Ook buiten is het dragen van een mondkapje verplicht als afstand houden niet mogelijk is.

Terug naar huis

Reizigers moeten vanaf 8 augustus bij terugkeer naar Nederland een geldig coronabewijs hebben.

Wie niet (volledig) tegen COVID-19 is gevaccineerd, moet dus een coronatest ondergaan en een negatief testbewijs hebben om Nederland binnen te komen. Deze test is voor eigen rekening. De maximum adviesprijs voor een PCR-test in België is 55 euro. Een snelle PCR-test, met resultaat binnen drie uur, kost 120 euro.

Hier is een overzicht van de testlocaties buiten Nederland te vinden.